On tärkeää ymmärtää, mitä eroa on headhunterilla ja urakonsultilla

09/04/2025

On tärkeää ymmärtää, mitä eroa on headhunterilla ja urakonsultilla

Viimeisen vuoden aikana olen saanut viikoittain jopa 50–100 yhteydenottoa yksittäisiltä eri työnhakijoilta. Usein nämä viestit sisältävät toiveen henkilökohtaisesta tapaamisesta ja avusta uuden työpaikan löytämisessä. Moni kertoo, että uravalmennuksessa on neuvottu olemaan aktiivisesti yhteydessä headhuntereihin ja pyytämään tapaamista kasvotusten.

Haluan nyt selventää, mitä headhunter tekee työkseen, ja missä tilanteissa apua kannattaa hakea urakonsultilta. Koska oma aikani ei yksinkertaisesti riitä enää vastaamaan / tapaamaan lähemmäs 100 eri ihmistä joka viikko.

Miten headhunter toimii?

Headhunterin tehtävä on löytää sopivia osaajia yritysten toimeksiannosta, kun kyseessä on suorahaku tiettyyn rooliin. Asiakkaana on siis yritys, ei työnhakija. Yritys maksaa headhunterille siitä, että tämä etsii ja ehdottaa tehtävään parhaiten sopivia ehdokkaita.
Headhunter ei saa korvausta siitä, että tapaa yksittäisiä työnhakijoita ilman toimeksiantoa tai etsii heille oma-aloitteisesti uutta työpaikkaa ilmaiseksi.

Kun me headhunterit saamme maksullisen toimeksiannon yritykseltä, etsimme laajasta verkostostamme siihen parhaiten sopivat osaajat. Tässä kohtaa voi olla hyödyksi, että olet jo valmiiksi headhunterin verkostossa, esimerkiksi LinkedInissä. Pelkkä verkostoitumispyyntö ja hyvin päivitetty LinkedIn profiili riittävät pitkälle.


Missä tilanteessa urakonsultti auttaa?
Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, tukea työnhakuun tai keskustelua seuraavista urapoluista, silloin kannattaa kääntyä urakonsultin puoleen. He tarjoavat maksullisia palveluita yksittäisille työnhakijoille, ja voivat varata aikaa juuri sinulle, toisin kuin headhunter, jonka työ on sidottu yritysasiakkaiden tarpeisiin.


Miksi tämä on tärkeää?
Arvostan suuresti sitä, että ihmiset ovat aktiivisia ja haluavat kehittää uraansa. Samalla toivon, että ymmärretään realistiset rajat sille, mitä headhunter voi tehdä ja missä vaiheessa. Ja sen, että yksittäisten headhuntereidenkin aika on rajattua.
Valitettavasti joudun nykyään kieltäytymään monista tapaamispyynnöistä – ja jopa rajaamaan yhteydenottoja, jotta pystyn hoitamaan varsinaiset asiakastyöni kunnolla. Tämä ei johdu haluttomuudesta auttaa, vaan siitä että aikaa ja resursseja on rajallisesti.


Yhteenvetona siis:
Headhunter auttaa yritystä löytämään oikean osaajan tiettyyn tehtävään.
Työnhakijan kannattaa pitää LinkedIn-profiili ajan tasalla ja verkostoitua headhuntereiden kanssa, mutta henkilökohtaiset tapaamiset eivät yleensä kuulu headhunterin työhön. Ennen kuin sitä toimeksiantoa on olemassa yrityksiltä suorahakuihin. Sen jälkeen kyllä.
Urakonsultti on oikea kumppani, jos etsit aktiivisesti uutta työtä ja haluat henkilökohtaista tukea.


Ymmärrys näistä rooleista helpottaa vuorovaikutusta ja auttaa kaikkia osapuolia toimimaan sujuvammin.